Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ερευνητικό κέντρο CERN

Διαβάστε πληροφορίες για το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). (Δικτυογραφία: el.wikipedia.org, commons.wikimedia.org, hep.physics.uoc.gr, home.cern, rt.com)

Γενικές πληροφορίες
Tο CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στον κόσμο πειραματικό κέντρο πυρηνικών, αρχικά, ερευνών, που σήμερα όμως ασχολείται αποκλειστικά με τη σωματιδιακή φυσική.
Βρίσκεται στα όρια Γαλλίας-Ελβετίας, δυτικά της Γενεύης. Ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα έχει 22 κράτη-μέλη. Ήταν ένα από τα πρώτα συλλογικά ευρωπαϊκά εγχειρήματα και αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας.
Η κύρια ασχολία του CERN είναι η ερεύνηση των συστατικών της ύλης και το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη.
Ως εκ τούτου, το εργαστήριο που λειτουργεί από το CERN συνήθως αναφέρεται ως ευρωπαϊκό εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής (Laboratoire européen pour la physique des particules), το οποίο περιγράφει καλύτερα τις έρευνες που πραγματοποιούνται εκεί.

Επιστημονικά επιτεύγματα
Αρκετά σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο της φυσικής των σωματιδίων έγιναν μέσω πειραμάτων στο CERN. Αυτά περιλαμβάνουν:
1973: Η ανακάλυψη των ουδέτερων ρευμάτων στο θάλαμο φυσαλίδων Gargamelle.
1983: Η ανακάλυψη των μποζονίων W και Z στα πειράματα UA1 και UA2.
1995: Η πρώτη δημιουργία ατόμων αντιυδρογόνου στο πείραμα PS210.
1999: Η ανακάλυψη της άμεσης παραβίασης CP στο πείραμα NA48.
2010: Η απομόνωση 38 ατόμων αντιυδρογόνου.
2011: Η διατήρηση αντιυδρογόνου για πάνω από 15 λεπτά.
2012: Ένα μποζόνιο με μάζα περίπου 125 GeV/c2 συνάδει με τον πολυπόθητο μποζόνιο Χιγκς.

Σημαντικά στοιχεία για το CERN
1. Oι ανιχνευτές του CERN έχουν μέγεθος όσο ένα τετραώροφο κτίριο.
2. Είναι η μεγαλύτερη μηχανή του κόσμου. Ο μοριακός της επιταχυντής (αξίας 9.000.000 δολαρίων) είναι θαμμένος σε βάθος 175 μέτρων. Το πολύπλοκο τούνελ διατρέχει ένα κύκλωμα 27 χιλιομέτρων.
3. Έχει τεράστια μαγνητική έλξη. Ο επιταχυντής αποτελείται από 9.600 μαγνήτες - πράγμα που το κάνει 100.000 φορές πιο ισχυρό από την βαρυτική έλξη της γης. Συνολικά οι μαγνήτες ζυγίζουν περισσότερο από τον πύργο του Eiffel.
4. Η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει σε κάποια σημεία σε επίπεδα περισσότερο από 100.000 φορές τη θερμοκρασία στο κέντρο του ήλιου!
5. Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του CERN, συζητήθηκε το γεγονός ότι ο μοριακός επιταχυντής θα μπορούσε να ανοίξει απόκοσμες πόρτες σε μια άλλη διάσταση για κλάσματα του δευτερολέπτου.
6. Πολλοί παρατήρησαν ότι η γαλλική πόλη στην οποία είναι πρακτικά πάνω η CERN ονομάζεται "Saint-Genus-Poilly". Το όνομα Poilly προέρχεται από το λατινικό "Appolliacum" και πιστεύεται ότι στους Ρωμαϊκούς χρόνους υπήρχε εκεί ένας ναός προς τιμήν του Απόλλωνα, ο οποίος, όπως οι άνθρωποι της περιοχής πίστευαν, ήταν μια πύλη στον Κάτω Κόσμο. Το CERN είναι κτισμένο στο ίδιο σημείο.
7. Αστροφυσικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι όλη η ορατή φυσική ύλη αποτελεί μόνο το 4% του σύμπαντος! Το CERN αναζητά να βρει αυτά τα άπιαστα σωματίδια ή φαινόμενα που οφείλονται στην αντιύλη (23%) και την αντιενέργεια (73%). Ουσιαστικά τα πειράματα στοχεύουν στο διαχωρισμό -μέσω του επιταχυντή- της αόρατης αντιύλης από την ορατή.
8. Αν και οι περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν οποιαδήποτε σύνδεση με τη θρησκεία και τον πνευματικό κόσμο, το CERN έχει επιλέξει ως μασκότ του μια ινδουιστική θεά. Αλλά δεν είναι μια οποιοδήποτε ινδουιστική θεά. Ακριβώς έξω από τα κεντρικά γραφεία της βρίσκεται ένα αρχαίο άγαλμα Σίβα, αρχαία Απολλύων, η θεά της καταστροφής.