Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Εύκολα πειράματα

Σας παρουσιάζουμε για να δοκιμάσετε εύκολα πειράματα με απλά υλικά και εντυπωσιακά αποτελέσματα. (Δικτυογραφία: tovima.gr, tilestwra.com, giftofcuriosity.com, sciencebob.com, commons.wikimedia.org)


1. Μαλακό διαφανές αυγό

Υλικά:

  • 1 ωμό αβγό
  • 1γυάλινο ποτήρι
  • Ξύδι

Διαδικασία: Βάλτε το αβγό σε ένα ποτήρι με ξύδι. Αφήστε το στην άκρη για λίγο και σε 7-10 ώρες, το αβγό θα γίνει εντελώς μαλακό και το κέλυφός του θα εξαφανιστεί.

Εξήγηση: Το τσόφλι του αβγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο και το ξύδι (γιατί είναι οξύ) θα το διαλύσει πλήρως. Αυτή η χημική διαδικασία ονομάζεται απασβέστωση. Λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια: πρώτον, το κέλυφος γίνεται απαλό και στη συνέχεια εξαφανίζεται.


2. Σύννεφο σε βάζο

Υλικά:

  • Ένα βάζο με καπάκι
  • Περίπου 1/3 του φλιτζανιού καυτό νερό
  • Παγάκια
  • Σπρέι μαλλιών

Διαδικασία: Ξεκινάμε ρίχνοντας το καυτό νερό στο βάζο. Το γυρίζουμε γύρω-γύρω για να ζεσταθούν τα τοιχώματα από το βάζο. Τοποθετούμε ανάποδα το καπάκι στο βάζο, ρίχνουμε πάνω του λίγο πάγο και περιμένουμε για 20 δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε το καπάκι, ταχύτατα ψεκάζουμε μέσα λίγο από το σπρέι και ξαναβάζουμε το καπάκι με τον πάγο όπως πριν. Το σύννεφο αρχίζει να σχηματίζεται. Όταν το σύννεφο σχηματιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό, βγάζουμε το καπάκι και βλέπουμε το σύννεφο να “απελευθερώνεται” στον αέρα.

Εξήγηση: Όταν ρίχνουμε το καυτό νερό στο βαζάκι, ένα μέρος του μετατρέπεται σε υδρατμούς, οι οποίοι ανέρχονται στο πάνω μέρος του βάζου, όπου έρχονται σε επαφή με τον κρύο αέρα που δημιουργείται, εξαιτίας του πάγου. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται, όταν πέφτει η θερμοκρασία του. Στη φύση, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε σύννεφο με την βοήθεια της σκόνης, της ρύπανσης του αέρα, της ηφαιστειακής τέφρας κ.ά. Στην περίπτωση αυτού του πειράματος γίνεται με το σπρέι μαλλιών.


3. Ρύζι-μαγνήτης

Υλικά:

  • Ρύζι γλασέ
  • Ένα μολύβι
  • Ένα μεγάλο άδειο βάζο με στενό λαιμό 

Διαδικασία: Γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο με το ρύζι μέχρι το χείλος του. Με μολύβι «μαχαιρώνουμε» το ρύζι επανειλημμένα. Κάποια στιγμή, κρατώντας το μολύβι και σηκώνοντάς το προς τα πάνω, καταφέρνουμε να σηκώσουμε ολόκληρο το βάζο μαζί με το ρύζι.

Εξήγηση: Όταν το μολύβι εισχωρεί στο ρύζι, οι κόκκοι του ρυζιού ωθούνται στα πλάγια. Όταν το τραβάμε προς τα έξω, οι κόκκοι ξαναπέφτουν πίσω στο χάσμα, γεμίζοντας όμως καλύτερα τα μεταξύ τους κενά. Το ρύζι τακτοποιείται όλο και καλύτερα και αυξάνεται η δύναμη της τριβής ανάμεσα στους κόκκους του ρυζιού, το ξυλάκι και τα τοιχώματα του βάζου. Κάποια στιγμή η τριβή γίνεται τόση, που μπορεί να ανασηκώσει ολόκληρο το βάζο.


4. Πλαστικό από γάλα

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 κ.γ. λευκό ξίδι
  • 1 μπολ
  • 1 σουρωτήρι

Διαδικασία: Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μέχρι να είναι ζεστό (χωρίς όμως να βράσει) και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ξίδι και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για ένα λεπτό. Ρίχνουμε το διάλυμα στο σουρωτήρι και παρατηρούμε ότι στο σουρωτήρι μένουνε κάποια κομμάτια του υλικού. Όταν τα κομμάτια κρυώσουν, τα ξεπλένουμε με νερό. Τα πλάθουμε όλα μαζί και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Το «πλαστικό» θα σκληρύνει σε μερικές μέρες.

Εξήγηση: Στην πραγματικότητα δεν είναι πλαστικό αλλά μια πρωτεΐνη που λέγεται καζεΐνη. Με την προσθήκη του οξέος οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται και συσσωματώνονται σε μεγάλα κομμάτια τα οποία μένουν στο σουρωτήρι.