Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Το φαινόμενο της πεταλούδας στην τέχνη

1. Το Φαινόμενο της Πεταλούδας: είναι αμερικανικό αισθηματικό, ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής 2004, σε σκηνοθεσία και σενάριο των Έρικ Μπρες και Τζ. Μακί Γκρούμπερ.

2. Mr Nobody: είναι μια δραματική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2009 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Jaco Van Dormael. To Mr Nobody πραγματεύεται τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή και πως οι μικρές ή μεγάλες αποφάσεις επηρεάζουν την τροπή που παίρνουν τελικά τα πράγματα.

3. MirageΤο Mirage είναι μια ταινία μυστηρίου-δράματος του 2018 που συν-γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Oriol Paulo και πρωταγωνιστεί η Adriana Ugarte. Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ισπανία το 2018 και παγκοσμίως, μέσω του Netflix, στις 22 Μαρτίου 2019.

4. Jurassic Parkείναι αμερικανική ταινία θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Κράιτον.

Καθώς και της μεταφοράς του στην μεγάλη οθόνη, οι ταινίες Χάος και η ινδική ταινία Dasavatharam με πρωταγωνιστή τον Kamal Hassan, οι κωμικές σειρές Community (αμερικανική) και Spaced (βρετανικό), το θεατρικό βρετανικό έργο Αρκαδία του Tom Stoppard και τα βιντεοπαιχνίδια Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory και Assassin’s Creed.

Στο βιντεοπαιχνίδι The Secret World η μυστική κοινωνία του Δράκου χρησιμοποιεί τη θεωρία του χάους για την επίτευξη της πολιτικής κυριαρχίας. Το διήγημα A Sound of Thunder (βρετανικό) του Ray Bradbury εξερευνά τη θεωρία του χάους. Η θεωρία του χάους ήταν το αντικείμενο των ντοκιμαντέρ του BBC High Αnxieties – The Mathematics of Chaos σε σκηνοθεσία του David Malone, και The Secret Life of Chaos που παρουσιάστηκε από τον Βρετανό φυσικό Jim Al-Khalili. Οι πολιτιστικές παραλλαγές της θεωρίας του χάους διερευνώνται στο βιβλίο Η ενότητα της Φύσης του Alan Marshall (Imperial College Press, London, 2002).