Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Κάρολος Αυγουστίνος ντε Κουλόμπ

Στο θέμα αυτό παρουσιάζουμε πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Καρόλου Αυγουστίνου ντε Κουλόμπ, γνωστού για τον περίφημο νόμο του στη φυσική. (Δικτυογραφία: el.wikipedia.org, commons.wikimedia.org, biography.com)


Γενικές πληροφορίες

Ο Κάρολος Αυγουστίνος ντε Κουλόμπ (Charles Augustin de Coulomb) γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1736 στην πόλη Ανγκουλέμ της Γαλλίας. Και των δύο γονιών οι οικογένειες ήταν αναγνωρισμένες και εύπορες. Αφού γεννήθηκε, η οικογένειά του μετακόμισε στο Παρίσι.

Σπούδασε στη στρατιωτική σχολή της πόλης Μεζιέρ και αποφοίτησε το 1761 ως στρατιωτικός μηχανικός με τον βαθμό του υπολοχαγού. Υπηρέτησε εννέα χρόνια στην Καραϊβική, όπου ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή των οχυρών της Μαρτινίκας.


Επιστημονική δράση

Συνέγραψε εκατοντάδες μελέτες για κατασκευές δημοσίων έργων. Ο Κουλόμπ ήταν πολυγραφότατος και δεν άφηνε να χαθεί καμία ευκαιρία για τη διεξαγωγή μελετών. Μελέτησε την αντοχή των υλικών και τις δυνάμεις φορτίων πάνω σε δοκούς, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της στατικής των κατασκευών. Μελέτησε επίσης θέματα εργονομίας. Έθεσε τα θεμέλια της μελέτης βέλτιστης παραγωγής έργου από ανθρώπους και ζώα. Η πιο σημαντική μελέτη του, όμως, αφορούσε τους τομείς της ηλεκτροστατικής και του
μαγνητισμού. Για να κάνει πειράματα χρησιμοποίησε το στροφικό εκκρεμές (εικόνα), το οποίο επινόησε ο ίδιος. Περιέγραψε επίσης τον τρόπο κατασκευής της μαγνητικής πυξίδας που βασίζεται στο στροφικό εκκρεμές. Απέδειξε τον φερώνυμο νόμο του αντίστροφου τετραγώνου για την ηλεκτροστατική δύναμη ανάμεσα σε δύο φορτία. Πέντε χρόνια προτού πεθάνει ο Κουλόμπ ήταν πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία για τις εργασίες του στις μαγνητικές πυξίδες και στην τριβή στη λειτουργία των μηχανών και συγκεκριμένα τον τρόπο της μεταβολής της τριβής με την πίεση.


Συνεισφορά

Η συμβολή του στον ηλεκτρισμό και στον μαγνητισμό με τη διεξαγωγή πειραμάτων ακριβείας απέσπασε αυτό το μέρος της φυσικής από την παραδοσιακή φυσική φιλοσοφία και το ανήγαγε σε θετική επιστήμη. Η φυσική τού οφείλει πολλά, καθώς από παραδοσιακή φυσική τη μετέτρεψε σε φυσική επιστήμη.

Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου, στο διεθνές σύστημα μονάδων, φέρει προς τιμήν του το όνομά του.