Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Τα ηφαίστεια της Ελλάδας

Σήμερα, υπάρχουν 39 ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα. Συγκεντρώσαμε γενικές πληροφορίες και καταγράφουμε τα τέσσερα πιο δημοφιλή από αυτά. (Δικτυογραφία: el.wikipedia.org, commons.wikimedia.org)

Γενικές πληροφορίες
Τα ηφαίστεια περνούν από 4 στάδια: την ολική ηρεμία, την ατμιδική φάση, την μέτρια δράση και την εκρηκτική δράση. Από το τρίτο στάδιο και μετά το ηφαίστειο αρχίζει να έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Το τρίτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Κατά το τρίτο στάδιο οι γύρω περιοχές πλήττονται από δυνατούς σεισμούς λόγω της ανόδου του μάγματος. Κατά το τέταρτο στάδιο γίνεται η τελική έκρηξη. Γίνονται έντονες σεισμικές δονήσεις, λάβα τρέχει στις πλαγιές του ηφαιστείου και στάχτη εκτινάσσεται στην ατμόσφαιρα. Αυτή η στάχτη περιέχει άζωτο (Ν), υδρογόνο (Η), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), θείο (S), αργό (Ar), χλώριο (Cl) και φθόριο (F) τα οποία ενώνονται με το υδρογόνο και σχηματίζουν τοξικές ενώσεις όπως το υδροχλώριο (HCl), το υδροφθόριο (HF) και το θειικό οξύ (Η2SO4). Η ενέργεια που απελευθερώνεται μπορεί να είναι από εκατοντάδες κιλοβάτ μέχρι χιλιάδες δισεκατομμύρια κιλοβάτ!
Μία ηφαιστειακή έκρηξη από μόνη της δεν αποτελεί περιβαλλοντική καταστροφή, είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Ένα κομμάτι του πλανήτη, μετατρέπεται σε πιθανή απειλή για τον άνθρωπο, όταν η στάχτη και τα τοξικά αέρια κάνουν το γύρο του κόσμου. Ο αέρας αυτός είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει όξινη βροχή. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις παράγουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ένα αέριο που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα σημαντικότερα ηφαίστεια της Ελλάδας
1. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν το έτος 1950. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου, κατά τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού και τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και.
2. Το ηφαίστειο της Νισύρου βρίσκεται στην άκρη του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Οι πρώτες του υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν 150.000 χρόνια. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι επισκέψιμο. Σε ορισμένα σημεία υπάρχουν τρύπες, όπου αναβλύζει ζεστό νερό, ενώ σε άλλα σημεία βγαίνει θειάφι.
3. Το ηφαίστειο της Μήλου εξερράγη τελευταία φορά το 140 μ.Χ. Το νησί είναι γεωλογικά πλούσιο σε θειώνες, θερμές πηγές αλλά και κοιτάσματα θείου. Θειώνες είναι ατμίδες σε ηφαιστειογενείς περιοχές, που από αυτές εξέρχονται αέρια από τα έγκατα της Γης, φτάνουν δε σε θερμοκρασίες 100οC.
4. Το ηφαίστειο των Μεθάνων βρίσκεται στην άκρη του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Χαρακτηρίζεται ως ενεργό. Το ψηλότερο του σημείο είναι στα 760 μ. και βρίσκεται στην χερσόνησο των Μεθάνων. Η περιοχή είναι γεμάτη από
λείψανα ηφαιστειακών εκρήξεων. Υπάρχουν 30 ηφαιστειακά κέντρα με πολλούς κρατήρες με μεγαλύτερο αυτόν στο ύψωμα Χελώνα.